26 Nisan 2011 Salı

Kaplumbağalar da Uçar



Tür : Dram / Savaş
Gösterim Tarihi : 6 Mayıs 2005
Yönetmen : Bahman Ghobadi
Senaryo : Bahman Ghobadi
Görüntü Yönetmeni : Shahram Assadi
Müzik : Hossein Alizadeh
Yapım : 2004, İran / Fransa
Süre:98 dk.
Oyuncular:
Soran Ebrahim (Satteliet) , Avaz Latif (Agrin) , Saddam Hossein Feysal (Pasheo) , Hiresh
Feysal Rahman (Hangao) , Abdol Rahman Karim (Rega) , Ajil Zibari (Shirko)


"Kaplumbağalar da Uçar" yönetmenliğini ve senaristliğini Bahman Ghobadi'nin üstlendiği İran/Fransa yapımı bir film. Ghodabi’nin filmi Saddam sonrası Irak’ta çekilen ilk film olmasıylaönem taşıyor.
Filmin adı ise eski bir Kürt hikayesine dayanıyor.Hikaye şöyle:
Göl kenarında yaşayan bir kaplumbağa sürekli çevresindeki kuşları izler onlara imrenirmiş. Zamanla bu kuşlarla arkadaş olmuş ve onlarla hislerini paylaşmış. Küçük kaplumbağa gölün diğer tarafına gitmek istiyormuş, ama kendi gidecek olsa bir ömür sürermiş bu gezi. "Keşke sizin gibi uçabilseydim" demiş kaplumbağa. Kuşlarsa bu dileğini yerine getirmek istemişler. "Uçabilirsin" demişler kaplumbağaya. "Kaplumbağalar da uçar." Bir dal almış iki kuş. İki yandan tutacaklar ve kaplumbağayı karşıya geçireceklermiş. "Tek yapman gereken dalı sıkıca ısırmak demişler." Isırmış kaplumbağa. Yükselmiş yükselmişler. Uçmuş uçmuşlar. Kaplumbağa korkmuş yükseklerden. Heyecanla bağıracağı an çenesi açılmış. Suya düşmüş kaplumbağa. Ait olduğu yere. Kendi yavaş, imkansız hayatına...
Film, Türkiye-İran sınırında Kürt mülteci kampında yaşayan, Amerika-Irak Savaşı'nın görünmezlerini konu ediyor:çocukları.Hiç çocuk olamamış, yaşıtlarıyla çok farklı dünyaları konuşan çocukları...
Küçük bir kızın yavaş adımlarla ilerleyip kendini kayalıklardan bırakmasıyla başlayan film çarpıcı sahneler ve kusursuz olay örgüsüyle acı bir gerçeğin içine hapsediyor izleyenleri.
Filmin başkahramanı Stallite(uydu) lakaplı Soran, 13 yaşındadır. Ellerini, kollarını kaybetme riskine rağmen silah almak için patlamış mayın toplayıp satan çocuklardan oluşan bir çetenin lideridir.Aynı zamanda yarım yamalak İngilizcesiyle kamptakilere uydudan duyduğu haberleri çevirmektedir.Bir diğer film kahramanı Agrin ise savaşın ailesini, çocukluğunu ve ona dair her şeyi aldığı 14 yaşında bir anne.Ne Soran'ın aşkı, ne savaşın son bulması onun için anlam taşımaktadır.Onun dünyasında griden başka renk yoktur ve ölümden başka da çare...
Film gösterişsizliğini ve doğallığını; hayatın içinden seçtiği tam da o topraklardan, acının içinden, bırakın oyunculuk deneyimini hayatında televizyon bile görmemiş karakterlerine borçlu.
Ayrıca film oldukça bol ödüllü.Aldığı ödüller:
2006 Oscar Ödülleri için İran tarafından “En İyi Yabancı Film” dalında aday adayı gösterildi.

* 52. San Sebastian Film Festivali “Altın İstiridye” Ödülü

* 52. San Sebastian Film Festivali En İyi Senaryo Jüri Özel Ödülü

55. Berlin Uluslararası Film Festivali Barış Ödülü

* 40. Chicago Film Festivali Gümüş Hugo (Jüri Özel Ödülü)

* 5.Tokyo Filmex Film Festivali Jüri Özel Ödülü *

5.Tokyo Filmex Film Festivali “Agnès B. Ödülü”

* 28. Sao Paulo Uluslararası Film Festivali Seyirci Özel Ödülü

* Mexico City Uluslararası Çağdaş Film Festivali “La Pieze” Ödülü (2005)

*Mexico City Uluslararası Çağdaş Film Festivali Seyirci Ödülü (2005)

* 19. Fribourg Uluslararası Film Festivali Seyirci Ödülü

* 19. Fribourg Uluslararası Film Festivali “E-Changer” Ödülü

Dönem filmi sevenlere özellikle tavsiye edilir.

2 yorum:

  1. Çok güzel.. Baran, Cennet'in Rengi ve Sarhoş Atlar Zamanı bunlar da çok güzel filmler.. Zaten Kaplumbağalar da uçar ile Sarhoş Atlar Zamanı birbirine benziyor..

    YanıtlaSil
  2. Bünyamin Amin3 Haziran 2011 22:57

    İnsan bu filmi izledikten sonra da zalimin zulmüne ortak olup oradaki insanların bu durumları yaşamasında payı olan hükümetimize kızmadan edemiyor. Gel de oyunu onayını ver şimdi.

    YanıtlaSil

isminizi ya da mahlasınızı belirtmediğiniz sürece yorumlarınızın yayınlanmama ihtimali vardır.